REJÄL POLSK FROTTÉ – och andra noveller
Novellsamling av Christian Munthe, Thorén & Lindskog förlag 2024
Karnevalistiskt skrivet
Munthe skriver med varm insikt och djup förståelse ... utan att anlägga någon dömande blick. På något sätt måste vi också acceptera det oacceptabla ... Allt hålls under skrupulös kontroll, även när yvigheten tar över ... mycket underhållande när intrigen rör sig mot det oförutsägbart skabrösa; stilen må larma och göra sig till, men humorn är ofta lågmäld. Befriande otidsenligt och – vågar jag säga det? – osvenskt.
Björn Kohlström på bokbloggen Bernur
Lyser som klara stjärnor
Munthe jonglerar många röster och han lyckas med bravur ge dem en säregen språklig prägel ... Inte helt oväntat är novellsamlingen döpt efter den starkaste novellen. Men även Vännäs, Tarmrörelser, Spinky och Fetto, Död dandy och Granne med Alice lyser som klara stjärnor och lämnar läsaren med en känsla av att vilja ha mer.
Emilia Zotevska i BTJ-häftet
Gripande människoöden
Språket är distinkt, ger omedelbara bilder ... överraskar i tid och rum ... subtilt om brott och straff ... intressanta berättelser om livet – var och en förtjänar en egen bokcirkelträff.
Munthe är en lurig berättare
Flera gånger häpnade jag över vilken vändning berättelsen tog ... Det enda vi vet är att livet blir aldrig som man tänkt sig och att vi måste hitta sätt att hantera det ... imponerad av hans mycket fina prosa.
Bokbloggen En trave böcker.
En underhållande samling
Kraftfullt berättade med knorr ... humor men också mycket allvar ... funderingar och känslor.
Bokbloggen Mösstanten
Olof Palme åker till Moskva tio år före mordet. Tjugofyra år efter sista dansen väcks Alice av mobilens surr. Barnen tar till våld av kärlek till hembygden. Katty och Leszek delar taxi genom kommunismens natt. Från Västerbotten till Warszawa. Från sjuttiotalets skärgårdsidyll till nittiotalets Stockholm. Från Svedmyra till småstaden. Från vårdcentralen till apoteket. Från Vintergatan till livet efter döden.
Nio berättelser om människor i kamp med livet, samtiden och omvärlden. Men mest av allt med sig själva, vad de gör mot andra – och vad andra gör mot dem.